Vrhovni sud Republike Hrvatske: Marihuana je lijek! Pravnici humaniji od lakomih zdravstvenika

Vrhovni sud Republike Hrvatske ponovno je u slučaju jednog građanina kojeg je policija privela zbog sadnje nekoliko biljaka marihuane, a nadležni lokalni Županijski sud osudio za stavljanje u promet ilegalnih opojnih sredstava, poništio presudu uz obrazloženje da je riječ o beznačajnom djelu od kojeg nema štete za društvo ni pojedinca već, štoviše, u obrazloženju presude piše da je konkretni građanin travu sadio zbog bolesti i na taj način liječio simptome teške i neizlječive bolesti, multiple skleroze. Tom presudom još jednom ispada da su pravnici na hrvatskom Vrhovnom sudu pametniji, humaniji i za golemu glupost 20 godina hrvatske jadne politike, daleko napredniji od svih dosadašnjih vlasti i vlada, a pogotovo ministarstava zdravstva i zdravlja, kako kome bilo draže, pogotovo onoga posljednjega kojega je vodio ginekolog Darko Milinović koji se upravo trudi smjestiti na čelo zadrtoga i do boli u odnosu na problematiku marihuane nedokazanoga HDZ-a čija još uvijek aktualna šefica misli da je trava baba roga i da čim zapališ joint postaneš junkie gori od Keith Richardsa u najboljim danima.

Marihuana je lijek, to je činjenica

Danas je u svijetu općepoznato i općeprihvaćeno da je marihuana sjajan lijek i da ublažava simptome u cijelom nizu bolesti, ali što to znači generacijama hrvatskih političara, bili iz redova zadrtih tradicionalista ili ovih drugih, što nemaju muda. Niti znaju niti ih je briga, a trava je samo metafora koliko ono ne znaju ni o čemu niti ih je briga i za što osim da smjeste udobno svoje debele beskorisne guzice u euro sustav na štetu sviju nas. Pitanje marihuane, biljke koju majka priroda pušta da raste otkad biljke uopće rastu, a ljudska zloća ju je iza zakona stavila zbog poznatih, monopolističkih i prilično zločestih razloga tek nedavno, sjajna je metafora ljudske gluposti i zloće nadasve. Kad dovoljno puta ponoviš laž, ona neminovno postaje istinom, a ova laž predugo se ponavlja iako se iz aviona vidi koliko su razlozi zabrane te biljke glupi i štetni za cijelo društvo, a najviše pojedince koji posade malo trave, završe iza rešetaka gdje diplomiraju za vrhunskog kriminalca i onda su teret za društvo, obitelj i sebe. Tako uljuđena, demokratska država proizvodi debile, u ime Hrvatstva, Boga i tradicije, sjeme im se zatrlo.

Općenito je svaki represivan pristup prema drogama idiotski i kontraproduktivan, a «mali» narodi koji ga provode na ovako loš način nisu svjesni da samo robuju onima na vrhu koji konstantno profitiraju od prodaje droga, koji ratuju za drogu i zbog droga i koji su, među ostalim, i sada učvrstili svoje položaje u Afganistanu zbog opijuma i heroina koji donosi novaca svake godine toliko da bi globalnu financijsku krizu taj sustava ušmrkao brzo i lako kao piz dopa. Čitava da fama oko borbe protiv droge priča je za malu djecu, a sustav posložen tako da ide na ruku onima koji s vrha piramide vode trgovinu drogom, a koji za razliku od malih riba, nikad ne stradaju. Čini se da sustav postoji samo da bi poslove čuvao od onih malih koji se usude saditi i proizvoditi na svoju ruku, da zaštiti farmaceutske kompanije od onih koji bi sadili lijek u vlastitom dvorištu umjesto da skupo plaćaju za otrov. Briga ministre zdravstva i zdravlja za bolesne, njih je briga samo za masne provizije proizvođača lijekova koji kapom i šakom pripisuju svoje otrovne recepte. Tableta za sve, samo pitaj, nedajbože skuhati čaj od biljke dostupne svima, inhalirati lijek, ublažiti užase karcinoma, multiple, gadnoga tlaka, boli ….

Koliko je idiotski sustav i koliki smo idioti što bez razmišljanja prihvaćamo gluposti koje nam servira vlada umjesto da se zauzmemo za sebe i svoju djecu, dobro ilustrira i portugalski primjer o čemu je ovih dana pisao jako dobar hrvatski web portal Matrix World, a tekst u nastavku objavljujemo u cijelosti:

Portugal je prije 10 godina legalizirao droge - uspješno!

Vlada u Portugalu ne planira odustati. Iako je Nizozemska europska zemlja koja se najviše povezuje s liberalnim zakonima o drogi, već  je prošlo deset godina od kada je Portugal postao prva europska nacija koja je poduzela hrabri korak legalizacije posjedovanja svih droga unutar svojih granica – od marihuane do heroina, te svega između njih.

Ovaj kontroverzni potez je stupio na snagu u lipnju 2001. godine, kao odgovor na nagli rast oboljelih od HIV/AIDS-a. Dok su mnogi kritičari u siromašnoj i većinom konzervativnoj zemlji napadali mnoge promjene koje se tiču politike korištenja droga, bojeći se da bi to moglo dovesti do droga – turizma, istodobno pogoršavajući već šokantno visoku državnu stopu korištenja teških droga, izvještaj koji je objavljen 2009. godine od strane Cato Instituta pokazuje  drugu priču. Glenn Grenwald, odvjetnik i autor koji je izvršio istraživanje, je kazao za Time: „Sudeći po svakoj ljestvici,  legalizacija droge u Portugalu je bila veliki uspjeh. To je omogućilo portugalskoj vladi da obuzda i kontrolira probleme vezane uz droge daleko bolje od ijedne druge zapadne zemlje.“

U 2001. godini, Portugal je imao najvišu stopu HIV-a među intravenskim korisnicima droge u Europskoj uniji – nevjerojatnih 2.000 novih slučajeva  godišnje, u zemlji  sa populacijom od samo 10 milijuna ljudi. Unatoč predvidljivoj kontroverzi koju je potez izazvao kod kuće i inozemstvu, portugalska je vlada osjetila da ne postoji nijedan drugi način pomoću kojeg bi mogla efektivno suzbiti taj rastući problem. Dok se  pozivi za legalizacijom ovdje u SAD-u još  odbacuju kao nešto što je od rubne zabrinutosti, Portugalci su odlučili to napraviti, te sada tiho nastavljaju s tim već deset godina. Iznenađujuće je da većina vjerodostojnih izvješća pokazuju da je legalizacija zapanjujući uspjeh .

DEA to vidi malo drukčije. Portugal je bio katastrofa, sa stopama heroina i HIV-a izvan kontrole, kazali su. „Portugalska populacija ovisnika i problemi koji su vezani s ovisnošću o drogama nastavljaju rasti,“ DEA ističe. „U pokušaju da se smanji broj ovisnika u zatvorskom sustavu, portugalska je vlada donijela neke radikalne odluke u zadnjih nekoliko godina s eventualnom legalizacijom svih ilegalnih droga u srpnju 2001.“

Međutim, kako je Glenn Greenwald, autor Cato studije , zaključio: „Oslobađajući svoje građane od kaznenog gonjenja i zatvaranja zbog korištenja droga, Portugal je dramatično povećao svoju sposobnost da ohrabri narko ovisnike da se odluče za liječenje. Resursi koji su prije korišteni za kazneno gonjenje i zatvaranje narko ovisnika sada su dostupni da pruže programe liječenja za ovisnike.“ Pod savršenim sustavom, liječenje bi isto tako bilo dobrovoljno, ali kao alternativa zatvoru, obavezno liječenje štedi novac. Ali za sada, „većina EU država ima stope koje su dvostruke i trostruke u odnosu na post-legalizirani Portugal,“ kaže Greenwald.

Za one koji traže tragove kako se vlada SAD-a može uhvatiti u koštac sa svojim domaćim problemima u vezi droge, brojke su primamljive. Slijedeći legalizaciju, Portugal se eventualno našao sa najmanjim stopama korištenja marihuane u EU za dobnu skupinu iznad 15 godina: oko 10%. Usporedite to sa dobnom skupinom iznad 12 godina u SAD-u, u kojoj 40% redovito puši travu, zemlji koja ima najoštrije kazne protiv korištenja droge u razvijenom svijetu. Korištenje svakakvih vrsta droge je opalo u Portugalu: Doživotno korištenje droge među sedmašima i devetašima je opalo s 14.01% na 10.6%. Doživotno korištenje heroina među 16,17 i 18-godišnjacima je opalo s 2.5% na 1.8%. A što je sa onim strašnim stopama HIV infekcije koje su potakle to kretanje na prvom mjestu? Stope infekcije HIV-om među korisnicima droga su opale za nevjerojatnih 17%, dok je broj smrti koje su vezane za korištenje droge opao za više od pola. „Nema sumnje da je fenomen ovisnosti u opadanju u Portugalu,“ kazao je Joao Goulao, predsjednik Instituta o drogama i ovisnosti o drogama, na novinskoj sjednici održanoj uoči 10-godišnjice tog zakona.

Ne držimo da da će portugalski primjer dovesti do ikakve promjene u američkom ratu protiv korištenja droga, koji se još dalje stalno raspršuje po cijeni od trilijun dolara godišnje. Međutim, sa medicinskim marihuana pokretom koji do sada odbija biti ugušen od strane DEA-a, senatori  Jim Webb i Arlen Specter su nedavno dali prijedlog da se stvori komisija plave trake koja bi trebala pogledati reformu koja se tiče osuđivanja na zatvorske kazne i osuđivanja zbog korištenja droga. Što se tiče bilo kakvih pro-legalizacijskih predsjedničkih  nada za 2012. godinu, pokret za zdravorazumnu politiku koji se tiče korištenja droga u SAD-u  možda konačno dođe u središte pažnje. (Ante PANCIROV i Matrix World)

4 komentara na članak:“Vrhovni sud Republike Hrvatske: Marihuana je lijek! Pravnici humaniji od lakomih zdravstvenika”

 1. avatar
  virtualserb says:

  u hr trenutno postoji nekoliko plantaza konoplje uz dozvolu drzave. cedi se ulje itd… dobar pocetak ;-)

 2. avatar
  Feelin Sillin says:

  a koji je to građanin sa dokumentima da je oslobođen?

 3. avatar
  Lysia says:

  svaka čast slažem se sa svime ovo je tako dobro napisano

 4. avatar
  none says:

  u vezi marihuane,svi sve znaju ( osim budala ) sve ostalo je viša ( šporka ) politika

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>