INTERVJU Ratko MARTINOVIĆ, 4Dportal: Nismo sitne duše, grešnici, nego najveća nada stvoritelja

Ratko Martinović (u sredini), dr. Semir Osmanagić i Krešimir Mišak

Naš «sestrinjski» portal vrijednih kolega iz Slavonije, poznati 4Dportal, koji je prije nekoliko mjeseci obilježio milijuntog posjetitelja, a broj klikova je od tada itekako još porastao, i ovoga ljeta ne mareći za sezonu godišnjih odmora  ( za razliku od nas, ljenivaca sa Skriveno.com;) svakodnevno ažuriraju sve one vijesti i informacije koje ne možemo čitati u masovnim, kontroliranim mainstream medijima. Site se stalno nadopunjava novim rubrikama, sve je više i bannera, marketinga i očito je da publika takve medije treba, da žele čitati takve informacije. Napravili smo kratki razgovor s njihovim gazdom Ratkom Martinovićem koji je i manager na web portalu Politika.hr. Prije nego što smo pretresli uobičajene teme poput fenomena 2012. godine, neizostavne Europske unije i drugih sličnih iz ladice “skriveno”, upitali smo ga za početak: «4Dportal je u kratko vrijeme postao jedan od najposjećenijih hrvatskih web sajtova ove vrste, a jako je čitan i u cijeloj regiji. Jeste li očekivali takav rasplet i otkud uopće ideja da pokrenete portal?»

Iskreno, i da i ne. S jedne osobne (egom motivirane) strane svakako da, jer se nikada ne prihvaćam posla za koji ne mislim da bi mogao biti produktivan za mene i okolinu dok s druge (profesionalne) strane zaista nisam, jer je čak i za najvećeg egoista bahato smatrati da bi u kratkom roku mogao polučiti velike uspjehe. Kolega Ivan Abramović (web designer i vlasnik domene) i ja smo se uhvatili posla, umrežili se s ostalim portalima poput primjerice «Skriveno» i napravili dobar posao. Dobar posao ove vrste je po mom razmišljanju svaki koji ljude dovodi do kritičkog razmišljanja. Ideja portala je promicanje istog, nipošto nametanje našeg. Dakle, recept uspjeha je rad i suradnja s najboljima.

Radite li to kao hobi ili je riječ o profitabilnom projektu? Mogu li uopće ovakve teme biti profitabilne u Hrvatskoj?

Ovo je, naravno, hobi kojeg radim s dobrim namjerama. Novac je teško izmamiti u bilo kojem projektu koji nije mainstream u bilo kojem obliku. Aktualnosti i podilaženje prodaju vijesti. Mi to prvo imamo, aktualni smo i samim time okupili smo s vremenom širok spektar čitatelja. To drugo nemamo jer nam ne pada na pamet ikome podilaziti, a svi znamo da borba protiv svih oblika institucija i novca ne donose valute. Vjerujem da ima važnijih stvari u kojima se može profitirati, a to su informiranost, ljubav i spoznaja. Novac je zasigurno simbol tlačenja od strane vladajućih elita i od njega se mora živjeti, no samo u ovakvom sustavu.

Koje su teme najposjećenije?

Teme koje polariziraju čitatelje. To bi bila odlična stvar, ukoliko ih polariziraju na kritičko razmišljanje, no nažalost, najčitanije vijesti su upravo one o katastrofalnim zbivanjima kao i o šovinizmu. Pisanje o homoseksualnosti, Haagu ili EU na drugačiji način, gotovo uvijek dovodi do neargumentiranih vrijeđanja, a nerijetko i do pravih prijetnji. Balkan je bure baruta, a prava je šteta što se takvo bure prečesto uspijeva navesti na mlin manipulatora. U nekom suprotnom smjeru, vjerujem da bi upravo mi bili otponac pozitivnih globalnih promjena.

Surađujete s cijelim nizom ljudi iz regije, poznatim i manje poznatijim istraživačima, novinarima i piscima, koliko su ove teme, po vama i iskustvima vaših suradnika, postale mainstream u regiji ili barem jako važne teme?

Postignut je ogroman napredak u svim smjerovima. Apsolutno sam uvjeren da prosječan čitatelj naših portala u mjesec dana priljevom alternativnih informacija sazna više nego u cijeloj godini prije nekakvih desetak godina. Svi se najviše moramo zahvaliti Krešimiru Mišaku koji je svojom emisijom ovaj tip razmišljanja doveo iz “freak show” fame u javnosti sve do vrlo intenzivnog spektra znanosti i geopolitičkih zbivanja. Ja sam posebno ponosan zbog činjenice da će mnogi čitatelji nakon mainstream dnevnika pojuriti na naše stranice i pregledati što se “zaista dogodilo”.

Odakle crpite informacije i kako danas uopće znati kojem izvoru vjerovati, a kojem ne, kada je toliko informacija prisutno, pogotovo na internetu?

Najviše od svojih kolumnista, stranica s kojima smo povezani kao i od brojnih svjetskih izvora. Ne zavaravam se time da je svaka informacija točna, no strašno sam zadovoljan što to automatski primijete i čitatelji. Svaki izvor ima svoje područje u kojem ga posebno respektiram. Tako je David Icke broj jedan u svim «Problem-Reakcija-Rješenje» situacijama poput “terorističkih” napada dok je recimo Jeffrey Grupp osoba od povjerenja za štiva povezana s globalnom manipulacijom. David Wilcock i Gregg Braden fasciniraju nas svojim mislima i teorijama o duhovnosti. Dakle, široka je lepeza ponude i samim time tema uvijek ima, ponekad, srećom, i viška.

Vaš portal sugerira anti EU politiku, zašto svojim čitateljima poručujete da EU nije dobra za našu zemlju?

Iz više razloga. Fascinira me količina truda, novca i energije koje vladajuće strukture ulažu u to da nam pokažu kako je EU najbolja opcija. Mislim da bi to, ukoliko je tako, i sami shvatili, bez trunke propagande. Jasno je da je Unija samo početak nečeg puno većega, jednog novog poretka čiji je cilj fašističko upravljanje svakim segmentom ljudskog života, a naročito slobodom. Sve je normirano, ljubav je nenormalna, strah za egzistenciju je OK, svi poroci se agresivno liječe osim manije za onim najvećim – novcem, i to je sve tako lijepo zapakirano. Za projekt Europske unije mogu reći samo jedno, staru narodnu izreku: “Tko je ne zna, skupo bi je platio.”

Što je po vama trenutno najveća zavjera u svijetu?

Misao da sami odlučujemo tko će vladati s nama, odnosno, tko će nam biti pastir. Demokracija odavno ne postoji, ne postoji niti politika, samo jedan stari obor u kojem ovce (mi) više niti ne znamo tko je pastir, a kamoli tko je šef od pastira. Sada dolazi doba kada će nam maknuti i pastira i ogradu, a mi ćemo iz straha sami sebe održavati u prividnom oboru. Zlobnici će reći da bolje niti ne zaslužujemo, ali svakako zaslužujemo, pogotovo ako je David Icke iole u pravu. Jer ako jest, onda je zavjera puno, puno veća i nije ni čudo da se ponašamo izgubljeno.

Što mislite o fenomenu 2012. godine?

Mislim da je to početak dugotrajne promjene. Svijest i informiranost se širi, borba je snažnija nego ikada i to na svim frontama. Osobno mislim da svi aspekti njihove kontrole i manipulacije padaju u vodu čim kad čovjek shvati da su ignorantnost i ljubav jedino oružje protiv nasilnika. U tom trenutku ćemo se okrenuti prirodi koja nije kontradiktorna razvoju tehnologije, ukoliko nisu u međusobnom sukobu. Dakle, 2012. godina donosi novo razdoblje u kojem ćemo shvatiti da nismo sitne duše i obični grešnici nego upravo suprotno, najveća nada stvoritelja i ispunjenje samih sebe s beskrajnim potencijalom.

Kakvi su daljnji planovi 4dportala?

Trenutno nam je u planu kreiranje 4dportal televizije s dvotjednim emisijama i razvoj u svakom mogućem pravcu, koliko je to moguće bez ikakvih financija. Ja osobno pišem i roman “Aurora”, moj kolega Ivan Abramović radi na web designu i možda će nam to biti sasvim dovoljan priljev financija za dizanje na višu razinu. Viša razina u našem slučaju je kreiranje vlastitih materijala, videa i dokumentarnih filmova u budućnosti. Uz sve vas, vaše portale i pomoć, vjerujem da je sve ostvarivo.

Ekipa 4Dportala u društvu poznatog istraživača Davida Ickea

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>