Dnevnik jedne MAME: Roditelji, oprez! Naša djeca TV reklame shvaćaju doslovno

Bombardirani promidžbenim porukama, koje su posebno nasilne u vrijeme predblagdanske groznice, mladi sve više diktiraju potrošnju svojih roditelja. U mom slučaju to je bio Minis konjić koji dođe ni manje ni više nego 300 kuna. Danima je cvilila za njim dok joj baba nije kupila. Nakon tri dana igre Minis je bačen u kantun i mala ga do dana današnjeg nije više pogledala. Marketinške tvrtke koriste činjenicu da najmlađi potrošači nemaju kritičkog odnosa prema onomu što žele kupiti te da su podložniji promidžbenim porukama. Nije slučajno da se na policama trgovačkih lanaca privlačne igračke i šarene kutije s raznoraznim proizvodima nalaze upravo nadohvat dječjih ruku.

No, još gore od usađivanja želje za određenim proizvodom su “nuspojave”. Kako ne mogu razlikovati stvarni od imaginarnog svijeta, djeca poruke u reklamama shvaćaju doslovno.

Reklame koje se koriste humorom temeljenim na stereotipima kako su trudnice “lude”, samo žene peru rublje… možda neće izravno promijeniti djetetov pogled na svijet, no uvući će se u podsvijest. Jer djeca svijet oko sebe  upijaju “kao spužve”. Mi bi sami trebali svojim primjerom učiti dijete dobrom i lošem ali u ovom užurbanom svijetu i utrci za zaradom malo tko ima vremena za to. Praktički, televizija je ta koja djelomično odgaja našu djecu.
Tržište namijenjeno djeci sve se više širi, a uz uobičajene igračke i slatkiše prodaju se čak i parfemi za njih, pa i proizvodi koji nemaju direktne veze s artiklima namijenjenima najmlađima, kao što su instant juhe s tjesteninom u obliku slova, žitne pahuljice u šarenim kutijama, paste za zube na čijim su omotima junaci iz crtića pa sve do deterdženata s privlačnim medvjedićima. Nemalo sam puta vidjela u raznoraznim emisijama kako neke majke vode djecu na razne promocije parfema za djecu u svrhu, nazovi marketinga, i nisam mogla da se ne zgrozim, posebno činjenicom da se takve stvari ne samo odobravaju, nego i hvale.

Trogodišnjaci već prepoznaju brendove i proizvode na policama, a do osme godine djeca samostalno donose većinu odluka o kupovini, bilo da troše vlastiti džeparac ili utječu na potrošnju svojih roditelja. Ipak, za tržište je najznačajnija njihova buduća potrošnja jer navike stečene u djetinjstvu ostaju za cijeli život pa je stoga utjecaj na djecu putem reklame, u dugoročnom smislu, izuzetno profitabilan.Tako moja skoro trogodišnjakinja ne traži jogurt već traži «Dukatino», ne keks već «Barnija», omiljena reklama joj je ona «Duck fresh discs» (osveživač za wc). Katastrofa! Pitam se koliko je potrebno zabraniti joj gledanje televizije?

Hrvatski zakon

Iako Kodeks časti HURA-e (Udruženja društva za tržišno komuniciranje) propisuje načine oglašavanja proizvoda koji su namijenjeni djeci ili koriste djecu u svrhu reklamiranja, ti se propisi naveliko krše. Mislim da ne poznajem niti jednu reklamu „za djecu“, gdje se ti propisi ne krše. Tako nije dopušteno da reklamne poruke zlorabe prirodnu naivnost djece ili pomanjkanje njihovih životnih iskustava. Zabranjeno je koristiti direktne apele na kupnju, a reklama ne smije izravno utjecati na djecu tako da ona roditelje (na)tjeraju na kupnju proizvoda. Promidžbene poruke ne smiju stvarati ni predodžbu da će djeca biti inferiorna ne budu li kupila određeni proizvod S obzirom da sankcija za prekršitelje nema, pitam se zašto bi uopće netko i poštivao ta pravila.

Subliminalne reklame

Možda nismo svjesni toga, da filmovi i reklame mogu sadržati suptilne poruke, koje na nevidljiv način kontroliraju naše ponašanje. Hrpu je takvih reklama na našoj televiziji, samo treba otvoriti oči. Subliminalne poruke su vrlo popularne i koriste se u glazbi i na TV-u u svrhu manipulacije masama. Pogledajte reklamu «Coca Cole» u filmu Gospodar prstenova:

Ako sumnjate, da natpis na mordorskom jeziku slučajno nalikuje natpisu „Coca Cola“, pogledajte kako izgleda originalni tekst na mordorskom jeziku, koji bi trebao biti na prstenu:

Kad sam ovo prvi put vidjela, bilo mi je smiješno. Sada više nije. Pitam se koliko je takvih skrivenih poruka dnevno u doticaju s mozgom moje male, s mozgom koji je još u razvoju! A vjerujte ima svega…..

Tako na primjer, skrivena poruka „unauhiram imzu“ (uzmi marihuanu) ne ostavlja nikakav trag na lijevoj polovici mozga, preko koje dospijeva u svijest slušaoca. Za desnu polovicu takva poruka se pretvara u naredbu „uzmi marihuanu“!

Zanimljivo je da se razum ovoj poruci ne može suprotstaviti, jer je ne prepoznaje. U tome i jest opasnost subliminalnih poruka – one zaobilaze naš razum, da bi nam dale direktnu naredbu, kojoj se ne možemo suprotstaviti.

Ima pregršt takvih reklama koje djeluju na nas a ponajviše na našu djecu. Tako je i sam Disney seksualno utjecao na naše najmlađe s reklamom koja je za svaku osudu.

I opet se pitam. Što da joj zabranim? Reklame, crtiće, uopće televiziju? Što može pametno naučiti iz ičega s obzirom da se subliminalne poruke skrivaju i u glazbi, na velikim panoima… svuda oko nas?! Smatram da neće biti nekog velikog pomaka niti kad uđemo u EU, jer će naši majstori uvijek naći prostora za manipulaciju kao i dosad! Pozdrav,

Jedna mama

SKRIVENO TV:  Subliminalne poruke u Disneyevim crtanim filmovima

 

Jedan komentar na članak:“Dnevnik jedne MAME: Roditelji, oprez! Naša djeca TV reklame shvaćaju doslovno”

  1. avatar
    chrome says:

    Prije nego objaviš glupost o “coca-cola” reklami u lotr-u, bolje bi bilo da provjeriš istinitost te priče, ovako se šire laži koje onda spadaju u teorije zavjere i ismijavanje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>